מרכז “עצמה” – איך הכל התחיל
למה ספורט?
“ספורט הוא המורשת של כל איש ואישה”, כתב פייר דה קוברטן, הוגה המשחקים האולימפיים המודרניים. ספורט הוא גם מורשת של קהילות, של תרבויות ושל מדינות: הוא מקרב בין אנשים ויוצר סיפור משותף.
בעידן המודרני, בתקופה בה טכנולוגיה חוסכת לאדם כל מאמץ פיזי, העיסוק בספורט הפך ממותרות של שעות הפנאי להכרח. החל מהרמה החובבנית-עממית ועד למדליסטים האולימפיים, הספורט הוא כלי לחינוך, לבריאות ולביסוס ערכי יסוד של מצוינות והוגנות.
עם האתגר הזה – תרומה לחברה בריאה יותר, פיזית ומנטאלית, מרכז “עצמה” עוסק יום יום.
רקע להקמת המרכז
מהפכות תמיד מתחילות באירועים קטנים, וכדי לנער ולרענן את כל הספורט הישראלי, מה שנדרש היה זוג אופניים ונער אחד עם חלום – להיות רוכב ספורטיבי. בתחילת שנות ה-80, עו”ד ידין מכנס ז”ל, התחיל להיחשף לעולם הספורט התחרותי בישראל ולדרך שבה הוא מתנהל. כשניסה לברר איך פועלות אגודות אופניים, הוא גילה מנגנון מסורבל שטובת הספורטאי נמצאת בתחתית סדר העדיפויות שלו.
עו”ד מכנס צרף אליו את האיגודים הלא אולימפיים והקים את “איל”, שלימים הפך להתאחדות “אילת” לספורט לא אולימפי, ולצידו את מרכז “עצמה” – מרכז הספורט העצמאי הראשון בישראל.
הממסד הספורטיבי, כמובן, לא שש לוותר על חלקו בעוגה, ורק לאחר מאבק משפטי ממושך, ועדה מיוחדת שמינה סגן שר הספורט דאז מיכה גולדמן והחלטה היסטורית של בג”צ – “עצמה” יצאה לדרך כגוף מוכר ומתוקצב, והצליחה לשבור קרטל של עשרות שנים בספורט הישראלי.
לאחר עזיבת מכנס לקח את המושכות לידיו רו”ח איתן ברק, ממייסדי העמותה, המוביל אותה עד היום, עם אלפי ספורטאים בעשרות מועדוני ספורט.
ההצלחה של “עצמה” היא כבר עובדה קיימת. המרכז הקטן הצליח לקבוע סטנדרטים חדשים בניהול ספורטיבי במדינת ישראל, וממשיך כבר יותר משלושה עשורים בעשייה ענפה ויומיומית שתכליתה אחת: קידום הספורט בישראל, והובלת הערכים החיוביים עליהם הוא מתבסס.
ספורט נטו
הקו המנחה שעומד בבסיס האסטרטגיה הארגונית של “עצמה” הוא ערך העצמאות.
אנחנו מאמינים בכוחם ויכולתם של המועדונים להתנהל באופן יעיל ומקצועי, ולנתב את המשאבים אל לב העשייה שלהם: הספורט. בהתאם לגישה הזו, המועדונים שלנו הם בלתי תלויים, ומפעילים מנגנון מצומצם שמגשים במלואו את הייעוד שלו: פעילות למען הספורטאים ויחד איתם.
מנצחים בקהילה
ב”עצמה” מאמינים שלספורט יש תפקיד חשוב וייחודי כמחולל שינוי חברתי, ולכן משקיעים לא רק בספורטאי העילית, אלא גם בחיבור של הספורט עם הקהילה. שימוש בספורט ככלי התנהגותי – חברתי, בעיקר בעבודה עם ספורטאים צעירים, יוצר אפקט נקודתי חיובי שמשפיע על החברה בכללותה, וגם על הספורטאים עצמם.
בשנים האחרונות יזמנו והובלנו בגאווה פרויקטים שכוונו בדיוק למטרה הזו:
ההחלטה לסייע ולהציב מדריך חברתי במועדוני הכדורגל של גדנ”ע יהודה ועצמה חולון, למשל, הגיעה מתוך אותה תפיסה – אי אפשר להפריד בין חינוך ומצוינות, ועבור כדורגלנים צעירים דמות סמכותית וערכית חשובה לא פחות מהיכולת לבעוט מהאוויר.
כשהבנות הצעירות של מועדון “גלגיליות חולון” מופיעות באופן קבוע בפני ניצולי שואה הן לא מקבלות רק הזדמנות לשפר ביצועים מול קהל, הן גם נתרמות והופכות בעצמן למייצגות טובות יותר של ערכי הספורט.
החותרים ממועדון “חתירה חיפה”, ששותפים בפרויקט שיקום של חולים ומחלימים עם הקריה הרפואית רמב”ם, מבינים שכספורטאים יש להם אחריות להעניק ידע מקצועי ולעורר השראה תוך כדי העבודה הקשה במים.
עבור עשרות ילדים בעלי צרכים מיוחדים, מפגשי החניכה האישיים עם הספורטאים ממועדון “באולינג נגב” לא רק מהווים הזדמנות ללמוד ענף ספורט חדש, אלא גם מעניקים פתח לעולם שלם של חוויות ושבירת מחסומים.
אלה רק דוגמאות ספורות לעשייה הבלתי מתפשרת של “עצמה” בשדה החברתי – שם אנחנו תמיד מנצחים.
ניהול מוביל להישגים
בכל תחום בעולמנו יש קשר מובהק בין איכות הניהול לאיכות ההישגים, וכמובן שגם בספורט. מאחורי סיפורי ההצלחה הגדולים של הספורט העולמי, ברמה האישית, הקבוצתית והלאומית, עומדות מערכות מקצועיות שמשלבות ידע, ניסיון וחדשנות.
זה לא סוד שעל מנת להגיע לטופ העולמי דרושה השקעה אינסופית של הספורטאי עצמו, וגם השקעה כספית לא מבוטלת מהמערכות שעוטפות אותו.
“עצמה” גאה להיות אחראית על סיוע לטיפוחם של ספורטאי עילית כמו הג’ודאים טל פליקר (ארד באליפות העולם), גולן פולק (ארד באליפות עולם) ופיטר פלצ’יק (ארד באליפות אירופה בתל אביב), אור שניוק (אלוף העולם) וגיא פירר (פעמיים אלוף אירופה) גולשי סקי מים בכבלים, והמתאבקת אילנה קרטיש (4 מדליות כסף באליפות אירופה).
השפיץ של הפירמידה הוא לא המטרה היחידה, אבל דרך אלופים כאלו, המהווים דוגמא אישית ומעוררים השראה בקרב כל ספורטאי, הבסיס מתרחב ואלפי ילדים מצטרפים לספורט והופכים אותו לדרך חיים.
העתיד
במציאות תרבותית וכלכלית שמשתנה בקצב מסחרר, בעידן שבו הטכנולוגיה מספקת אינספור חוויות בלחיצת כפתור, “עצמה” שואפת להתמודד עם האתגרים החדשים ולהמשיך לתמוך בספורט כדרך חיים עממית, וכבסיס להישגיות אישית ולאומית.
כמו בשלושת העשורים הקודמים, גם בעתיד הקרוב והרחוק נמשיך להרחיב את הפעילות שלנו, להנגיש את הספורט לקהילות מגוונות וליצור בסיס מוצק להישגים שיעוררו השראה בלב כל אחד מאתנו.
עם השליחות הזו אנחנו מתחילים לעבוד בכל בוקר.